Općina Gračišće

Općina Gračišće bit će gospodarski razvijena općina s infrastrukturno opremljenim građevinskim područjima te revitaliziranim kulturno povijesnim naseljima i dobrima. Provodit će se ravnomjerno prostorno planski razvoj teritorija uz očuvanje okoliša.
Ruralno područje Općine Gračišće razvijat će se kao prepoznatljivo turističko gastronomsko odredište vrhunske tehnologije u vinogradarstvu. Postignut društveni razvoj omogućit će kvalitetan život svim građanima.

Ilustracija objave Draga nam je zima dok kapuza ima!

Draga nam je zima dok kapuza ima!

Objavljeno: 30. studenoga 2023.

Draga nam je zima dok kapuza ima! gastronomska je manifestacija koja se održava treći put zaredom na području TZ središnje Istre. Njome se nastoji promovirati tradicionalna zimska jela i namirnice, kao što su kiseli kupus i suhomesnati proizvodi.

Navedena će se manifestacija odvijati od 01. do 15. prosinca 2023., u odabranim ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre. U navedenom razdoblju, šest ugostiteljskih objekata nudit će razna tradicionalna jela istarske kuhinje i/ili moderniziranu verziju jela spravljenu od kiselog kupusa i suhomesnatih proizvoda, a sve s ciljem jačanja gastronomske ponude središnje Istre u razdoblju posezone.

Uvertira u zimsko razdoblje bit će meniji u kojima će glavnu ulogu imati upravo kiseli kupus, a menu će se sastojati od predjela, glavnog jela i deserta te će se nuditi po promotivnoj cijeni u rasponu od 18€ do 30€.

 

Saznajte više

“POLICIJA PORUČUJE:ZAŠTITIMO NAŠE NONIĆE”-POZIV NA PREDAVANJE U GRAČIŠĆU

Objavljeno: 14. studenoga 2023.

Kako bi u što većoj mjeri pokušali zaštititi naše starije sugrađane od mogućih prijevara, Općina Gračišće u suradnji sa Policijskom upravom istarskom uključio se u provedbu preventivnog projekta policije „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“.

U okviru ovoga preventivnog projekta planirane su edukacije kojima je cilj smanjiti kaznena djela prijevara na štetu starijih osoba.  Važnost edukacije i pravodobnog prenošenja informacija o prevenciji prijevara starijih osoba leži u činjenici kako su starije osobe ranjiva skupina te su često žrtve prijevara zbog svoje dobi, usamljenosti, želje za razgovorom, nepažnje i/ili neupućenosti, a što počinitelji prijevara koriste na razne načine, ističu iz policijske uprave.

Kako bi zaštitili i potaknuli na oprez naše starije sugrađane od ovakvih rizika pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju predavanju o važnosti zaštite starijih osoba od prijevara,  koje će se održati u Gračišću,  u prostorijama  općinske vijećnice-Špital,  dana 20. studenog 2023. (ponedjeljak)  s početkom u 11,00 sati“.

Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima našim građanima u „zlatnim godinama“ poboljšati kvalitetu života i dobrim savjetima o samozaštitnom ponašanju pomoći da se osjećaju sigurnije u vlastitom domu i zajednici u kojoj žive.

Saznajte više

POLICIJA SAVJETUJE: KAKO SMANJITI MOGUĆNOST PROVALE U KUĆE I STANOVE?

Objavljeno: 26. listopada 2023.

Teška krađa provaljivanjem u kuću i stan, drski je napad na privatnost i snažan stres, a saznanje da je netko provalio u naš dom, prekopavao po našim stvarima, osim materijalnog gubitka, predstavlja i emotivnu traumu, osjećaj nesigurnosti i bespomoćnosti, s mogućim psihičkim posljedicama.  Navedenim je kaznenim djelom  narušena  sigurnost  našeg doma – mjesta u kojem bi se trebali osjećati najsigurnije!

Jeste li se zapitali može li itko doći do Vaše kuće ili stana, a da ga nitko ne vidi? Postoje li objekti van doma koje ne zaključavate? Mogu li vrijedni predmeti biti viđeni kroz Vaš prozor?

Sve su to pitanja koja si trebate postaviti kada razmišljate o sigurnosti vlastitog doma, te stoga policija savjetuje sljedeće:

 • Vrata i prozore Vašeg prostora, kad niste u objektu, zatvorite ili zaključajte!
 • Podrumske ili garažne prostore osigurajte roletama s postavljenim osiguračima!
 • Unutrašnjost i vanjski dio stana ili kuće, kao i prilaze, osvijetlite senzorskim svjetlima!
 • Na ulazna vrata ugradite protuprovalna vrata ili dvije različite cilindrične brave!
 • Ne ostavljajte prozore otvorene na „ventus“ – „škure“ nisu dovoljno sigurna zaštita!
 • Kod nenajavljenih ili nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi!
 • Fotografirajte vlastiti zlatni nakit i dragocjenosti, držite fotografije spremljene na skrovitom mjestu!
 • Zlatni nakit i dragocjenosti pospremite i čuvajte pohranjene u sefovima!
 • Čuvajte deklaraciju tehničkih uređaja (mobiteli, prijenosna računala, fotoaparati, satovi, videokamere) na kojima se nalaze serijski brojevi!
Saznajte više
Ilustracija objave Javni poziv za subvencioniranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za ugradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Javni poziv za subvencioniranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za ugradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Objavljeno: 24. listopada 2023.

Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije objavio je JAVNI POZIV za subvencioniranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za ugradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima.

Javni poziv za subvencioniranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za ugradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima
Više informacija pogledajte ovdje: Istarska županija – Javni poziv

Saznajte više
Ilustracija objave Savjetovanja s javnošću

Savjetovanja s javnošću

Objavljeno: 10. listopada 2023.

Obavještava se javnost kako su otvorena savjetovanja s javnošću o nacrtima prijedloga:

Odluke o visini poreznih stopa poreza na dohodak Općine Gračišće

Odluke o općinskih porezima Općine Gračišće

Odluka o visini paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu na području Općine Gračišće.

Nacrte odluka kao i obrasce za sudjelovanja možete pronaći u rubrici Otvorena savjetovanja 2023.

Saznajte više
Ilustracija objave OBAVIJEST MJEŠTANIMA SELA PUTINJI I MANDALENČIĆI (KUĆNI BROJEVI 6B, 6C I 6D)

OBAVIJEST MJEŠTANIMA SELA PUTINJI I MANDALENČIĆI (KUĆNI BROJEVI 6B, 6C I 6D)

Objavljeno: 9. listopada 2023.

Obavještavaju se mještani sela Putinji kao i mještani sela Mandalenčići (kućni brojevi 6B, 6C i 6D) da  su započeli radovi na vodovodnom ogranku Mandalenčići-Putinj.

Ovom Vas putem želimo obavijestiti da ste u mogućnosti zatražiti novi vodovodni priključak na novi vodovodni ogranak čime bi se povećao pritisak protoka vode u vašem kućanstvu. Ukoliko isti ne zatražite koristiti će se dosadašnji priključak.

Za sve dodatne informacije obratite se Istarskom vodovodu, Poljoprivredne škole 6, 52000 Pazin

Telefon: 602 340

Mail: [email protected]

Saznajte više
Ilustracija objave JAVNI POZIV za dostavu prijedloga za pripremu Proračuna Općine Gračišće za 2024. godinu

JAVNI POZIV za dostavu prijedloga za pripremu Proračuna Općine Gračišće za 2024. godinu

Objavljeno: 6. listopada 2023.

U cilju prikupljanja informacija o interesima, stavovima, potrebama i prijedlozima zainteresirane javnosti te povećavanjem transparentnosti, suradnje i otvorenosti u izradi jednog od najvažnijih dokumenata Općine Gračišće, Proračuna Općine Gračišće za 2024. godinu, ove se godine pozivaju se svi zainteresirani koji svojim prijedlozima i sugestijama žele pridonijeti donošenju Proračuna, da se odazovu ovom pozivu te da svoja mišljenja i prijedloge dostave najkasnije do 16. listopada 2023. godine i to putem:

 • e-maila: [email protected]
 • na adresu: Općina Gračišće, Loža 1, 52403 Gračišće
 • osobno predajom u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Gračišće.

Razmotriti će se svi u roku pristigli prijedlozi, a oni koji budu realni, jasni i konkretni ugraditi će se u konačan prijedlog Proračuna Općine Gračišće za 2024. godinu koji će biti proslijeđen Općinskom vijeću Općine Gračišće na razmatranje i usvajanje.

Obrazac za sudjelovanje možete preuzeti ovdje: prd ili word.

Saznajte više
Ilustracija objave Izrada studije za unapređenje sustava županijskog javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu

Izrada studije za unapređenje sustava županijskog javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu

Objavljeno: 5. listopada 2023.

Istarska županija je sukladno strateškim ciljevima na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pokrenula izradu studije za unapređenje sustava županijskog javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu. Ovim putem županija poziva građane da ispune anketu kako bi se prikupili podaci koji će doprinijeti tom unapređenju.

Krajem 2018. godine županije Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska zajedno su usvojile zajednički strateški dokument pod nazivom Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran. Tim dokumentom strateški su zacrtale razvoj održivog prometa, uključujući i unapređenja sustava javnog prijevoza putnika. Kao jedna mjera u tom planu jest i razvoj suvremenog sustava javnog prijevoza putnika koji treba postati temelj kvalitetnog povezivanja cijele regije.

Prvi korak na tom putu izrada je studije za uspostavu mreže linija javnog županijskog linijskog prijevoza putnika autobusom u Istarskoj županiji. Izrađivač studije jest Sveučilište Sjever, Varaždin/Koprivnica, Odjel za logistiku i održivu mobilnost. Ovaj odjel koji djeluje u sklopu integriranog sveučilišta u Varaždinu i Koprivnici ima veliko iskustvo u izradu studija razvoja održivih prometnih rješenja, pa tako i unapređenja sustava javnog prijevoza putnika.

Ovim se dokumentom želi prvo unaprijediti sustav županijskog autobusnog prijevoza, uz prijedloge kako taj sustav u budućnosti pretvoriti u integrirani prijevoz putnika – IPP. U sustavu IPP uspostaviti će se usklađenost voznih redova vlakova i autobusa, te će se uspostaviti jedinstveni tarifni sustav za oba sustava. To će praktično značiti da će sa zajedničkim prijevoznim kartama građani moći kombinirati putovanja vlakom i autobusom. Uz usklađene vozne redove, presjedanja će biti moguća u kratkom vremenu, a to će građanima omogućiti velike mogućnosti putovanja i dostupnost čitave županije, pa i šire regije.

Kvalitetan javni prijevoz putnika motivira veliki broj ljudi da ga učestalo koriste, te tada znatno manje putuju automobilima. To društvu donosi manje zagađenja, manje prometne gužve, veću ukupnu prometnu sigurnost i manju potrošnju pogonske energije. Regije s kvalitetnijim javnim prijevozom su dostupnije te ostvaruju više ekonomskih aktivnosti, što donosi veće prihode i veću kvalitetu života. Manjim korištenjem automobila znatno se smanjuje i potreba za korištenjem velike količine prostora za parkiranje vozila, čime se prostori mogu osloboditi za druge važne namjene.

Za uspješan završetak izrade studije potrebna je i vaša aktivna uloga. Vaše sudjelovanje pomoći će izrađivačima kako bi došli do kvalitetnih rješenja. Dakle, kako bi studija osigurala prijedloge kvalitetnih rješenja za javni prijevoz Istre, Istarska županija i Sveučilište Sjever vas pozivaju da pristupite ispunjavanju anketnog upitnika koji se nalazi na sljedećem linku:

https://forms.gle/qqzJ5RPRTJv7Svt89 

 

Unaprijed zahvaljujemo!

Saznajte više
Sve novosti

Arhiva novosti

Pravila privatnosti|Izjava o pristupačnosti

© 2023. Općina Gračišće, izrada web stranica: Play Digital