Kampanja „Web heroj“ i prevencija online prijevara

Objavljeno: 9. veljače 2024. u kategoriji

Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova osmislilo je preventivni projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2024. godine, a s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i EU.

U okviru projekta provodi se preventivna kampanja pod nazivom „Web heroj“ pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Cilj kampanje je osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela. Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Ovim putem Vas informiramo kako je u sklopu kampanje osmišljena internetska stranica MUP-a Web heroj gdje građani, poslovni subjekti, ali i svi ostali mogu dobiti informacije o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te korisne savjete kako se fizičke i pravne osobe mogu zaštititi u virtualnom svijetu, ali i korisne savjete o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu.

Neki od općih savjeta kampanje o zaštiti su:

  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja;
  • dvaput provjerite prije nego što kliknete i ne dajte se navući!

https://webheroj.hr/

Arhiva novosti

Pravila privatnosti|Izjava o pristupačnosti

© 2024. Općina Gračišće, izrada web stranica: Play Digital