Idi na gornju razinu

O Gračišću

Gračišće je srednjevjekovni gradić staroga porijekla, uzbudljive povijesti, bogate kulture i mirne sadašnjice. Gračišće je ljudima pružalo utočište i krov nad glavom još u vremenima prije procvata Rimskog carstva.

Prije 2000 godina ime Gallignana nadjenuli su mu drevni Gali. Na prijelazu iz 6. u 7. stoljeće u Istru su se počeli doseljavati Slaveni koji su Gallignanu preimenovali u Gračišće. Baštinu duhovnog života starih Slavena zatičemo i danas u nazivu obližnjeg brda Perunčevac, po vrhovnom slavenskom bogu Perunu, i u vjerovatnom štovanju Svantevida, od kojeg potječe kršćanski Sveti Vid, zaštitnik gračaške župe.

U pisanim spomenicima Gračišće se prvi put spominje 1199. godine, a tijekom srednjeg vijeka ovdje je bila razvijena “komunska uprava” na čelu sa županom, sucima i starcima – savjetnicima. Tragovi tih vremena vidljivi su i danas. Davnih stoljeća Gračišće je bilo veće i razvijenije naselje od brojnih drugih u okolici.

Povijest bilježi postojanje ovdašnjih seljaka – plemića, (Edellewt Pawern), koji su bivali oslobođeni dijela feudalnih davanja, a mogli su na vlastitoj zemlji držati i kmetove.

Gračišće je bilo ljetnom rezidencijom za 35 pićanskih biskupa. Biskup Grgur iz Koruške posvetio je 1425. godine crkvu Blažene Djevice Marije na Placu, 42. pićanski biskup Paskazije iz Gračišća, posvetio je u svom rodnom mjestu 1486. godine obnovljenu biskupsku kapelu Sv. Antuna. Ova je gotička kapela inače najstarija od 5 sačuvanih crkava u mjestu.

Sačuvana srednjovjekovna urbana struktura i brojni kulturno-povijesni spomenici razlozi su zbog kojih je Gračišće u cjelini podvrgnuto zakonskoj zaštiti.

Posjetom Gračišću ulazite u svijet starine isprepleten dubokim korijenima zapadnoeuropske kulture.

Pravila privatnosti|Izjava o pristupačnosti

© 2024. Općina Gračišće, izrada web stranica: Play Digital